fbpx
 
alexandru@turiga.ro
Str Nerva Traian, Nr 3, City Business Center, Etaj 2, Biroul 4, Sector 3, Bucuresti

Social Media :

Drept penalJudecata in cazul recunoasterii invinuirii

September 12, 20230

Judecata in cazul recunoasterii invinuirii

Judecata in cazul recunoasterii invinuirii reprezintă o modalitate de atenuare a pedepsei care va fi ulterior aplicată inculpatului în situația în care sunt îndeplinite anumite condiții cu privire la acesta și la fapta săvârșită, iar inculpatul își dă acordul pentru procedura pusă în discuție. Cooperarea si buna-credință a inculpatului oferă șansa reducerii limitelor de pedeapsă pentru faptele de care este judecat. Rațiunea acestei proceduri își are fundamentul în sensul accelerării procesului penal prin oferirea unei hotărâri temeinice, legale si echitabile într-un termen relativ mai scurt.

Aplicabilitatea acestei instituții se regăsește în cursul judecării cauzei în fața primei instanțe de judecată, în momentul în care președintele pune în vedere inculpatului că poate solicita ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor prezentate de parți si de persoana vătămata. Inculpatul își poate manifesta intenția de a se folosi de procedura simplificată la primul termen la care procedura de citare este legal îndeplinită iar cauza este în stare de judecată, după citirea actului de sesizare, însă până la momentul începerii cercetării judecătorești.

Sintagma “pe baza probelor administrate în cursul urmării penale” nu are un caracter absolut, astfel anumite probe care nu îndeplinesc condiția de legalitate și loialitate pot fi excluse in procedura de cameră preliminară iar judecata va avea loc doar pe baza probelor care nu au fost excluse în procedura de cameră preliminară.

Prima condiție pentru ca judecata in cazul recunoasterii invinuirii să fie aplicabilă este ca acțiunea penală să nu vizeze o infracțiune care se pedepsește cu detențiunea pe viată. A doua condiție se referă la acceptul inculpatului cu privire la judecata în procedura simplificată (judecata in cazul recunoasterii invinuirii) prin recunoașterea în totalitate a faptelor reținute in sarcina sa, adică recunoaște învinuirea ce i se aduce. Pe cale de consecință, în cazul celei de a doua condiții, cercetarea judecătorească nu se va desfășura în procedura accelerată atunci când inculpatul recunoaște numai o parte a faptelor reținute în sarcina sa.

Acordul cu privire la judecarea cauzei în procedura simplificata (judecata in cazul recunoasterii invinuirii) poate fi dat in fața instanței sau prin înscris autentic. În cazul în care inculpatul si-a exprimat acordul pentru judecarea cauzei în procedura simplificată iar instanța a dispus in favoarea acestuia, inculpatul nu mai poate renunța pe parcursul procesului penal la judecarea în aceasta procedură. Astfel, procedura simplificată are o natura irevocabilă.

După admiterea cererii inculpatului instanța administrează proba cu înscrisurile prezentate de parți si persoana vătămata. Termenul la care pot fi administrate înscrisurile este cel la care s-au propus sau la un termen ulterior, acordat în acest sens, fără a exista posibilitatea acordării unui alt termen. Se poate observa că procurorul nu se afla in categoria persoanelor care au facultatea de a propune înscrisuri.

Dacă în cauza care este supusă judecății exista mai mulți inculpați, iar doar unul dintre aceștia recunoaște învinuirea dorind să fie judecat în procedura recunoasterii invinuirii, instanța va lua act de acordul acestuia și va proceda conform regulilor acestei proceduri doar pentru acesta, putând pentru ceilalți coinculpați să disjungă cauza.

Când judecata s-a desfășurat conform procedurii recunoasterii invinuirii, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei limitele de pedeapsa prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar in cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.

Reducerea operează și în cazul în care procedura simplificată se transformă în procedura comună atunci când inculpatul recunoaște în totalitate faptele pentru care a fost trimis în judecată, dar instanța dispune schimbarea încadrării juridice a faptelor; in cazul în care se impun noi probe pentru soluționarea cauzei si instanța decide ca judecata să se desfășoare in procedura comuna, după ce anterior se dispusese judecata in procedură simplificată. În ambele cazuri, instanța trebuie să rețină aceeași situație de fapt ca cea expusă de inculpat pentru ca limitele de pedeapsă sa fie reduse.

Judecata in cazul recunoasterii invinuirii se dovedeste a fi o bonificatie pentru inculpat prin reducerea limitelor de pedeapsă atât in cazul pedepsei închisorii cat și al amenzii.

Aceeași reducere a pedepsei intervine când cererea de judecare în procedura simplificata este respinsa, însa instanța retine aceeași situație de fapt ca cea recunoscuta de inculpat in momentul cereri.

Pentru asistare juridică în faza procesuală a judecății fondului, indiferent daca doriti ca judecata să se desfășoare în procedura comună sau cea a recunoasterii invinuirii , ne puteți contacta pentru a vă oferi o apărare efectivă.

#judecata in cazul recunoasterii invinuirii #judecata in cazul recunoasterii invinuirii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://turiga.ro/wp-content/uploads/2023/09/logoturiga.png
Str. Nerva Traian, Nr 3, City Business Center, Etaj 2, Biroul 4, Sector 3, București

Social Media :

CONTACT

Noi pornim de la premisa că orice problemă are cel puțin o rezolvare.