Conducere fara permis
Conducere fara permis, aceasta este infractiunea ce face obiectul celor mai multe dosare penale aflate pe rolul unităților de parchet sau instanțelor de judecată, în virtutea acestui fapt putem considera că siguranța conducerii în trafic este valoarea protejata social cel mai des încălcată la nivelul țării noastre.
Este foarte important a știi în ce modalități se materializează comiterea infracțiunii de conducere fara permis, existând numeroase situații necunoscute ce nasc riscuri prin care vă puteți expune la a deveni subiectul unei investigații de natură penală.
Analizând dispozițiile prevăzute de art. 335 Cod penal, putem observa că prin norma penală sunt incriminate mai multe conduite diferite, pedepsite în mod diferit:
Art. 335: Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseste cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.
Se poate deduce că pentru comiterea infracțiunii de conducere fără permis în forma tip nu este prevăzută pedeapsa amenzii, gradul de pericol al acestei modalități de comitere a infracțiunii fiind mai ridicat și pedepsit cu închisoarea de la 1 an la 5 ani.
Pedeapsa este mai aspră întrucât făptuitorul neavând drept de conducere anterior nu a avut o pregătire suficientă care să-i permită conducerea într-un minim de siguranță.
Întotdeauna, când aveți dreptul de conducere valabil, nu puteți fi tras la răspundere pentru conducere fara permis, chiar dacă nu aveți permisul de conducere fizic asupra dumneavoastră. În același timp dacă ați fost admis la examenul pentru obținerea dreptului de conducere, însă nu v-a fost predat încă permisul de conducere, nu puteți fi subiectul infracțiunii.
Pe de altă parte, dacă nu aveți permisul de conducere asupra dumneavoastră comiteți o faptă contravențională, cum este statuat de O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
A doua modalitate de săvârșire a infracțiunii este prin conducerea autovehiculului de către persoana al cărei permis de conducere nu corespunde categoriei/subcategoriei vehiculului.
Pentru a nu fi subiectul unei acțiuni penale privind conducerea fara permis trebuie să respectați categoria/subcategoria de vehicule pentru care aveți drept de conducere. Astfel, dacă aveți dreptul de conducere doar pentru categoriile AM, B și B1 conduceți un autocar puteți fi tras la răspundere penală.
Cealaltă modalitate de comitere a infracțiunii este conducerea având dreptul suspendat, suspendare ce poate fi dispusă printr-o sancțiune contravențională sau chiar printr-o hotărâre penală prin care se interzice conducerea anumitor vehicule ca pedeapsă complementară.
În cazul persoanelor care au o dovadă de circulație ce poate fi prelungită prin dispoziția procurorului sau instanței de judecată, conducerea în afara termenului prevăzut de dovada constituie conducere fara permis.
Se pune în discuție conducerea având carnetul anulat. Anularea permisului de conducere poate fi consecința unei condamnări penale privind o infracțiune rutiera sau chiar infracțiuni contra persoanei ( vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă).
În cazul în care se dispune anularea permisului de conducere, conducerea ulterioară hotărârii de condamnare reprezintă infracțiunea de conducere fara permis, chiar dacă nu s-a emis decizia de anulare de către Poliția Rutieră.
Durata dosarelor penale privind infracțiuni rutiere se poate întinde pe o perioadă de la unu la doi ani, chiar dacă nu sunt cauze de o complexitate ridicată, organele judiciare sunt supra încărcate cu astfel de cauze.
Există situația în care o persoană are dreptul de a conduce în altă țară, însă acest fapt nu conduce către existența dreptului de conducere pe teritoriul României, în afară de cazul când permisul este emis de stat al Uniunii Europene sau de un stat cu care România are încheiat un tratat prin care se dispune recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere. Dacă permisul nu este recunoscut în România, persoana care conduce poate fi subiectul infracțiunii de conducere fără permis.
Se sancționează și încredințarea unui autovehicul unei persoane ce nu are drept de a conduce acel autovehicul sau ce se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive
Se pedepsește doar fapta comisă cu intenție, astfel făptuitorul trebuie să cunoască lipsa dreptului de conducere sau starea fizică în care se află cel ce va conduce.
Dacă vă aflați în situația de a fi surprins săvârșind infracțiunea de conducere fără permis ne puteți contacta, pentru a vă expune drepturile procesuale, a le apăra și a exercita o strategie care poate conduce spre un rezultat favorabil.