fbpx
 
alexandru@turiga.ro
Str Nerva Traian, Nr 3, City Business Center, Etaj 2, Biroul 4, Sector 3, Bucuresti

Social Media :

Drept penalRedeschiderea procesului penal

March 6, 20240

Redeschiderea procesului penal

 

Redeschiderea procesului penal- consideram că, în materie penală, nu se poate ajunge la o hotărâre judecătoreasca echitabilă, o hotărâre care să reflecte realitatea într-un mod obiectiv, o hotărâre a cărei efecte sa fie juste, fără participarea actorului principal, și anume inculpatul, în caz contrar redeschiderea procesului penal fiind un instrument util pentru apărarea drepturilor procesuale.

Aceasta lipsă trebuie sa fie cauzata de anumite elemente străine inculpatului (lipsă de citare, citare neeficienta) și nu de o rea-credința a acestuia (nerespectarea unor masuri impuse de organele abilitate, sustragerea cu buna-știința din cadrul procesului penal) sau de renunțarea expresă a inculpatului la dreptul de a se apăra; doar în aceste condiții putem discuta despre o hotărâre judecătoreasca defectuoasă din punct de vedere al echilibrului judiciar.

Codul de procedură penală oferă remediul unei astfel probleme judiciare prin normele reglementate de art. 466 “Redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate”.

Conform acestui articol “(1) Persoana condamnată definitiv care a fost judecată în lipsă poate solicita redeschiderea procesului penal în termen de o lună din ziua în care a luat cunoștință, prin orice notificare oficială, că s-a desfășurat un proces penal împotriva sa.

(2) Este considerată judecată în lipsă persoana condamnată care nu a fost citată la proces şi nu a luat cunoștință în niciun alt mod oficial despre acesta, respectiv, deşi a avut cunoştinţă de proces, a lipsit în mod justificat de la judecarea cauzei și nu a putut încunoştinţa instanţa.

Nu se consideră judecată în lipsă persoana condamnată care şi-a desemnat un apărător ales ori un mandatar, dacă aceştia s-au prezentat oricând în cursul procesului, și nici persoana care, după comunicarea, potrivit legii, a sentinţei de condamnare, nu a declarat apel, a renunţat la declararea lui ori şi-a retras apelul.”

Astfel, pentru admiterea cererii de redeschidere a procesului penal este necesar ca termenul de decădere stabilit, o lună, sa fie respectat și persoana sa fie considerată judecată în lipsă.

Problema apare când inculpatul este citat, însa aceasta nu este eficienta. Teoretic se respectă normele privind citarea, însa practic aceasta nu are niciun efect, inculpatul neavând nicio contribuție la aceasta stare de fapt.

Prin citarea ineficace inculpatul este privat de dreptul fundamental la apărare iar în cadrul procesului imaginea de ansamblu asupra celor supuse judecății nu poate fi înfăptuită.

Conform practicii judiciare, citarea la o adresă la care inculpatul nu mai locuiește în fapt, se considera o lipsa de citare, cererea de redeschidere fiind admisă, daca inculpatul nu a eludat norme legale sau interdicții de circulatie la care a fost obligat.

Consideram că aceasta este o soluție corectă, justa și echitabila deoarece persoana judecată nu putea avea cunoștința de proces, nu putea sa-si exercite drepturile legale și nu putea avea șansa de a reliefa în fata instanței însemnătatea probelor administrate în proces prin propria interpretare a acestora.

Citarea inculpatului pe parcursul urmăririi penale nu reprezintă o înștiințare despre judecată, astfel inculpatul poate fi audiat în aceasta calitate, însa și la începerea judecații acesta trebuie legal citat.

În cazul în care inculpatul nu se prezintă din cauza ineficientei citarii, citarea din cursul urmăririi penale nu poate acoperi acest impediment, redeschiderea procesului penal fiind soluția prin care persoana condamnată să se poată apăra efectiv fiind prezentă.

Persoana anchetată nu este dator să urmărească desfășurarea urmăririi penale și sa anticipeze finalitatea acesteia, finalitate ce poate consta în trimiterea în judecata, într-o măsura de neurmărire sau de netrimitere în judecată.

Citarea la o adresă veche a inculpatului, citare ineficienta, nu elimina din sarcina statului obligația de a înștiința inculpatul despre situația juridica a acestuia și drepturile din procesul penal.

Lipsa de la domiciliul formal nu reprezintă o rea voința, reaua voința nu se prezuma, astfel aceasta lipsa poate fi datorata de mai multe circumstanțe, de exemplu un loc de munca in străinătate.

Prin procedurile de cooperare in materie penala, atât statul solicitant, in cazul de față, Romania, cat si statul solicitat, statul străin, au obligația de a respecta tratatele din care fac parte si sa întreprindă toate diligentele pentru a putea cita persoana in legătura cu procesul penal aflat pe rol.

În cazul in care se procedează la judecata, în cazul unei citări ineficiente, fără culpa inculpatului, hotărârea oferita este susceptibila de aceasta procedura de drept penal, redeschiderea procesului penal fiind oportună, aceasta fiind un instrument eficace care poate desființa hotărârile potrivnice luate împotriva unei persoane care nu a avut dreptul la apărare și rejudecarea procesului într-un cadru procesual echilibrat.

Dacă vă confruntați cu o condamnare și nu ați participat la judecată, TURIGA Law Firm vă poate asista și reprezenta în fața instanțelor de judecată, formulând o apărare efectivă pentru obținerea unei soluții favorabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://turiga.ro/wp-content/uploads/2023/09/logoturiga.png
Str. Nerva Traian, Nr 3, City Business Center, Etaj 2, Biroul 4, Sector 3, București

Social Media :

CONTACT

Noi pornim de la premisa că orice problemă are cel puțin o rezolvare.